Чим харчувалися стародавні римляни?
Спочатку їжа римлян була досить простій. Активний розвиток кулінарного мистецтва починається з 3-го століття до н. е. під впливом греків. По мірі розширення держави, римський гастрономічний асортимент поповнюється новими стравами та продуктами зі Сходу та інших завойованих територій. Основу раціону простих жителів Риму становило зерно (жито, пізніше пшениця, ячмінь), яке йшло на приготування хліба, локшини, каші та супи. Саме гостра нестача зерна в Римі, на відміну від інших видів продовольства, могла приводити до повстань.
Найбільш популярною стравою серед римлян було пшенична каша (пульс), яку готували з різним ступенем густоти, з м’ясом або без, додаючи різні приправи. За звичай постійне їсти кашу Плавт називав римлян «кашеедами». Крім каші і хліба римляни активно вживали в їжу овочі, фрукти, бобові, оливки, яйця, сир з козячого або овечого молока. М’ясо (переважно свинину) і рибу їли рідко із-за їх дорожнечі, багато бідняки і раби були вимушеними вегетаріанцями. Для тривалого зберігання овочі заквашували, а коптили м’ясо.
Активно практикувалося суповарение, у тому числі приготування аналогів кулешу та борщу. Великим попитом користувалася зелень, спеції і соуси. Інгредієнти багатьох дійшли до нас римських рецептів відсотків на 80 складають саме різні приправи. Улюбленою приправою римлян був соус гарум з перебродившей риби, який норовили додавати практично в будь-яку страву. Асортимент десертів не відзначався різноманітністю, в основному це була випічка або фрукти, виварені в меду.
Заклади громадського харчування, називалися термополиями, нерідко виходили за прилавками на вулицю. Прямо в прилавок були вмонтовані судини, в яких готувалася їжа. Джерело: touringantiquity. co. uk
Давньоримська м’ясна кулінарія була більш практичною, ніж сучасна європейська. В їжу йшли практично всі частини тварин. Крім власне м’яса, готувалися вуха, шкіра, хвости, шлунок, вим’я, яєчка, свиняча матка та ін. На бенкетах, влаштовуються товстосумами, можна було зустріти досить вигадливі і екзотичні страви. Наприклад, павині мізки, мови папуг, гризунів сонь з медом, тушкованих медуз або мурен, яким напередодні було скормлен раб.
Раціон древнього римлянина істотно відрізнявся від раціону сучасного європейця. Так римлян були невідомі томати, картопля, гарбузи, баклажани, редис, шпинат, рис. Яловичину майже не вживали, так як велика рогата худоба була в основному тяглових і м’ясо не було жорстким. Коров’яче молоко і вершкове масло вважалися варварськими продуктами. Цукор був відомий, але не отримав широкого розповсюдження. Деякі рослини, які активно використовуються римськими кухарями, пізніше вимерли (напр. сильфий).
Від греків римляни перейняли звичай бенкетувати лежачи. Джерело: ancientpages. com
Оскільки мешканцям инсул було ніде готувати в своїх тісних квартирах без печей, харчувалися переважно в забігайлівках або купували їжу на винос. Серед користувався широким попитом фастфуду досить популярні були коржі з начинкою (placenta), які стали прообразом сучасної піци. У закладах громадського харчування харчувалися в основному простолюдини. Ресторанів у нинішньому розумінні тоді не існувало, а є в харчевні для знаті вважалося справою ганебним. Клієнти нерідко отримували їжу у своїх патронів, під час ранкового візиту. У містах періодично проводилася роздача хліба біднякам, здійснювана державою, політиками або меценатами.
Режим прийому їжі римлянина, як правило, складався з сніданку (ientaculum) – між 7-9 год. ранку, другого сніданку (prandium) –11-12 ч. , рясного обіду (cena) – 14-15 ч. , який в багатому домі міг тривати до вечора, і скромної вечері (vesperna). Також міг мати місце легкий перекус в будь-який час дня (merenda). Римляни їли в основному з дерев’яною або грубого глиняного посуду руками або дерев’яними ложками, вилки використовувалися тільки для розкладання страв. Гладкою глиняному, металевій або скляній посудом користувалися тільки багаті.