Повна інструкція по осінньої обрізки кущів смородини
Обрізка чагарнику або дерева – обов’язкова процедура комплексного догляду за плодово-ягідної рослинністю в саду. Якщо своєчасно і грамотно провести дану агротехнічне захід з кущами смородини, то результат обов’язково позначиться на якості та великій кількості смачних і корисних ягід. Розглянемо в огляді всі нюанси і дамо поради, як восени правильно обрізати смородиновий кущ.
Причини для проведення процедури
Список першочергових причин для укорочування порічкових кущів восени:
- Позбавлення від старих пагонів. За спостереженнями досвідчених садівників, якщо гілочки з’явилися нирок старих гілок, їх розвиток буде швидким, але вони пізно почнуть плодоносити, причому ягідки на них зазвичай обпадають ще до часу збирання врожаю;
- Старі гілки вимагають досить багато живлення для свого розвитку, що може гальмувати ріст молодих пагонів, що дають плоди;
- Інтенсивне плодоношення спостерігається протягом перших 5 років. Омолоджувальне обрізання куща потрібна, щоб збільшити термін можливості давати врожай. Якщо це робити на регулярній основі, то смородина буде формувати ягоди кілька десятків років;
- Процедура допомагає зберегти кроні декоративний вигляд;
- Рослини з загущенностью більш чутливі до хвороб. Дефіцит світла для внутрішніх пагонів крони може створити середовище для розвитку цвілі;
- В умовах відсутності повітря і сонця смородина не буде добре плодоносити. Урожай має більш пізні терміни дозрівання, поверхня буде покриватися нальотом цвілі, потім плоди опадають.
Якщо вчасно виконувати обрізку порічкових чагарників і дотримуватися всіх правил, то садівник отримає багато бонусів:
- Щосезону стабільне рясне плодоношення. Без належного догляду ягідник не дасть великі обсяги врожаю, а ягідки будуть дрібними і з набагато гіршими смаковими характеристиками;
- Кущики з акуратно підстриженими кронами виглядають дуже декоративно;
- Процедура є профілактичним заходом появи захворювань на всьому садовій ділянці, тому багатий урожай гарантований.
Яким інструментом краще користуватися? Якщо ви володієте садом, то краще всього придбати спеціальний професійний садовий інвентар.
Він допоможе швидше і якісніше впоратися з роботою. До того ж коли немає задирок, це мінімізує ризики потрапляння інфекції в деревний матеріал.
Застосовують тільки справні інструменти.
- Секатор. У нього є кілька видів, що мають між собою різницю у конфігурації і призначення;
- Ножиці для саду. Можна вибрати ручні або на автоматі. Вони призначені для зрізу зелених стебел смородини;
- Кущорізи. Основна відмінність від ножиць – розмір леза та ручки. Використовуються для роботи зі старими густими чагарниками;
- Пила для саду. Являє собою маленьку ножівку з компактним лезом, що дозволяє добиратися в самі важкодоступні місця крони;
- Граблі. Застосовують для прибирання ділянки від залишків рослинності та розпушування ґрунту в навколоствольному колі;
- Ніж для робіт по саду. Повинен бути гостро заточений, допомагає виправити нерівності при зрізі стебел.
Потрібно простежити, щоб інструментарій був заточений і вчасно підтягувати всі механізми. Це зменшує ризик появи поверхонь з нерівностями при видаленні пагонів. Після того як проведено захід все необхідно очистити від забруднень. Далі провести дезінфекцію, а механізми обробити технічним маслом.
Оптимальні терміни
Підготовчі роботи для успішного проходження зимівлі (сюди ж відносять і обрізання) виконують тільки після збору врожаю і опадання всій листя. У кожній місцевості є свій оптимальний час для проведення процедури, однак і воно досить розмито. Кожен дачник індивідуально підбирає відповідний термін.
Краще всього орієнтуватися на сокорух. Наявність або відсутність соку добре помітно, якщо надломити гілочку смородини. Якщо чагарник слабкий, після проведення заходу для нього роблять укриття на всю зиму.
Різні регіони мають свої приблизні строки виконання обрізки порічкових кущів восени:
- У Сибіру зазвичай проводять роботи в останні дні вересня;
- На Північно-Заході, наприклад, у Ленінградській області середовище більш волога, тому для цих цілей підійде жовтень;
- Середня смуга і район Підмосков’я передбачає виконання заходів в листопаді.
Більшість садівників ще орієнтуються і на інформацію з місячного календаря. Так можна більш точно визначити дати, в які завдають найменшої шкоди рослині.
На замітку! Процедуру потрібно планувати так, щоб потрапити у проміжок між листопадом і приходом перших холодів. Надломите гілку, щоб зрозуміти, коли робити обрізання. Якщо буде йти сік, то варто почекати ще 7 днів, а потім приступати до робіт.
Обрізка по роках після висадки
З 2-х років смородинові кущі підрізають і прищипують. Ці два пункти основні на даний момент. Вони допоможуть створити правильну форму і стимулюватимуть зростання і розвиток культури.
Особливості заходи:
- Не чіпають тільки найбільш міцні стебла. Залишають до 3-4 шт. на кущі, інші видаляють;
- Роблять прищіпку верхівок тих стебел, які залишили;
- Перед зрізом варто визначити стан приросту. Якщо кущик слабкий, пагони укорочують на 2-3 нирки, якщо саджанець здоровий, прибирають все до 1-2 гілок.
Через 2 роки
Третій сезон підходить для іншого виду обрізки, а саме:
- Минулорічні пагони не зрізають, їх можна зменшити на кілька нирок для більш рівномірного формування крони;
- Повністю вирізують кореневу поросль;
- Прибирають всі новенькі стебла, зростання яких спрямований до стовбура і все поруч розташовані гілки;
- Залишають 2-3 найпотужніших молодих втечі.
Через 3 роки
Формування не припиняється і на 4-му році життєвого циклу рослини, процедура практично ідентична попередньої:
- Видаляють кореневу поросль для того, щоб не допустити розширення і загущення кущів;
- Обрізають ослаблені молоденькі гілки, які ростуть у напрямку до стовбура. Решта не прибирають;
- Пагони з минулого року і молодше залишають. Підрізають тільки кінчики, щоб скоротити витрату харчування і перенаправити на більш важливі процеси.
При грамотно проведені процедури вже в 4 роки смородиновий кущ буде розвиненим, міцним і кулястої форми. Приблизне число гілок до цього часу – близько 10 шт. і всі вони будуть різновікові.
Санітарна процедура
Дану маніпуляцію виконують в будь-який період часу. У кожному пори року обрізка вирішує різні завдання:
- Після зимових місяців навесні зрізують знищені гілки. Нерідко із-за сильної холоднечі і бурана пагони можуть пошкодитися. Всі травмовані частини потрібно видалити;
- Влітку можливо виявити ураження листя різними недугами. Якщо гілка вся пошкоджена, її обрізають;
- Осінній період вважається найбільш вдалим для такого виду обрізки. Кореневище інтенсивно готується до зимівлі, а зріз зайвих пагонів тільки посилить і зміцнить процес;
- Обрізаються будь-які різновиди смородини. Зрізають ослаблені, ушкоджені та уражені грибком стебла.
Омолоджуюча маніпуляція
Оновлення порічкових кущів рекомендують здійснювати восени. Вікові показання залежать від різновиду культури:
- омолодження для чорної смородини роблять на 5 років;
- для червоного – у 8 років.
Для цих цілей прибирають старі гілки трьома методами:
- Обрізка на кільце. Стебло вирізають повністю, не залишаючи пеньків. Далі місце зрізу обробляють садовим варом;
- Обрізка на нирку. Зрізають тільки частина гілки. Якщо кущ не пишний, вкорочують втеча до внутрішньої точки зростання. Так він буде більш густим;
- Обрізка на зовнішню бруньку. При сильному загущенні прибирають гілку до точки росту, зверненої назовні, так рослина стане рідше.
Омолоджуюча процедура має ряд особливостей для різних видів смородини:
- Найбільші врожаї чорної смородини дають її 3-річні стебла. З цієї причини обрізають всі гілки віком від 5 років. Для стимуляції росту річних пагонів їх вкорочують на третину. При наявності в чагарнику значної кількості дворічних гілок (більше 8 шт. ), всі трьохлітки зрізаються повністю;
- Найбільший урожай у червоних і білих підвидів дають пагони 5-8 років. Прибирають всі стебла за віком більше 8 років, на кущі залишають до 12 шт. ;
- Нерідко виконують часткове оновлення червоної і білої смородини. Роблять обрізку з переходом на розгалуження. Тобто вікові 5-6 років, але дають плоди гілки омолоджують. Визначають міцну гілку першого порядку. Після відгалуження скелетна гілка видаляється.
Старі густі кущі оновлюють поетапно. Залишають 15-18 пагонів, що дають урожай.
Покрокова агротехніка:
- Зрізують гілки, що ростуть від кореневої шийки, крім 3-х найбільш здорових і сильних;
- Проріджують крону, прибираючи гілочки, загущають рослина;
- Видаляти вікові скелетні гілки потрібно поступово (не більше 5 штук за сезон). Спершу прибирають ті, яким від 5 і більше років. Визначити нескладно: приріст буде маленький, наявність пагонів 2-го порядку і колір кори.
Вже через 3-4 роки можна відновити старий чагарник до здорового нормального стану.
На замітку! Обрізають на рівні грунту. Це запобіжить поява патогенів на пеньках. Місця зрізу обробляють деревною золою або садовим варом. Якщо вибрали другий засіб, то потрібно дати рані обсохнути. Інакше під варом може розвинутися цвіль. Щоб підсохнути, рослина потрібно залишити в спокої на кілька діб у разі сухих погодних умов.
Формуюча обрізка
Для підтримки високих показників врожайності необхідно обов’язково стежити за розвитком смородини. Формування куща виконують кожен рік. Якщо потрібно, процедуру можна провести і влітку. В такому випадку роблять більш щадний варіант, який полягає в проріджуванні крони. Вже в перші літні місяці видно, які пагони перешкоджають доступу сонячного світла і повітря всередину рослини. Якщо нічого не робити, може розвинутися грибок, а також ягід буде набагато менше.
З самого початку визначаються з формою смородини і дотримуються на протязі всього життєвого циклу.
Для порічкових кущів краще всього підходить чашоподібна форма. Вона дасть можливість проникати в достатній кількості сонячного освітлення, спростить збирання врожаю. Але для кольорових видів культури форма чаші не єдина, садівники вибирають і конусоподібну. Як би там не було, краще дотримуватися природних форм чагарнику.
На замітку! У спеціалізованих магазинах можна придбати різновиди смородини з акуратною формою. Такі кущики займають невеликі ділянки в саду та догляд за ними дуже спрощено.