Город

Багатоярусна цибуля —особливості вирощування та догляду

Сьогодні хочу поговорити про багатоярусному луці, його особливості і способи вирощування.

Про культуру

  • Багатоярусний живородний цибуля має масу додаткових назв: канадський, єгипетський, багатоярусний, рогатий.
  • Родом ця культура з Китаю, але дуже швидко прижилася в європейських країнах.
  • На початковому етапі він має мало відмінностей від звичайного зеленого лука: випускає порожнисті, м’ясисті стрілки зеленого кольору, з сизуватим нальотом.
  • Однак, на відміну від звичайного лука, стрілки на кінцях утворюються бульбочки, які, виростаючи, випускають нові стрілки з бульбочками на кінцях.
  • У нижньому ярусі цибулини більш великі, ніж у верхніх ярусах.
  • Смак цибулі приємний з остринкой. Стрілки в нижньому ярусі мають більш гострий смак, ніж у верхніх.

Плюси і мінуси

Переваги виду

  • Раннє дозрівання.
  • Висока врожайність (до 4-5 кг за 1 кв. м).
  • Добре переносить морози до -40°.
  • Мало схильний до захворювань.
  • Чудово росте на одному місці багато років.

Недоліки

  • Не переносить посуху. Потрібен додатковий полив.
  • Бур’яни різко знижують врожайність.
  • Не утворює великих головок на відміну від цибулі.

Вирощування

Багатоярусна цибуля росте практично у всіх районах: з південних широт до Крайньої півночі.

При вирощуванні слід враховувати декілька особливостей:

Посадка багатоярусного лука.

Час посадки

Висаджують цибулю тричі за сезон:

  • В кінці літа висаджують у грунт зібрані чи придбані насіння.
  • Озима цибуля висаджують в жовтні – листопаді в залежності від регіону.
  • Навесні, на початку березня або в квітні (за регіонами).

Вибір місця

  • Ділянка повинна добре освітлюватися сонцем.
  • Не мати низинних застійних вод.
  • Прикритим від наскрізних вітрів.

Грунт

  • Грунт повинен бути м’яким і дихаючим, тому в глинозем додаємо пісок або перепріла тирсу.
  • У збіднені грунту вносимо компост, перегній і органічні добрива.
  • Ґрунти не повинні бути кислими. У закисленние грунту додаємо доломітове борошно або деревну золу.
  • Ділянка перекопуємо заздалегідь і вносимо в нього все необхідне для живлення і росту.

Підготовка грунту до посадки цибулі

Посадковий матеріал

  • Великі цибулини висаджуємо окремо, дрібні частини не поділяємо і висаджуємо цілком.
  • Перед посадкою кілька хвилин обробляє слабким розчином марганцівки.
  • Висаджуємо на глибину 15 см з відстанню не менше 10 см між посадками.
  • Хороші результати дає посадка цибулі в шаховому порядку.

Догляд

Полив

  • Необхідний додатковий полив. Грунт повинен бути завжди зволожена, але не сира.
  • Поливають з лійки з розпилювачем, щоб тугий струмінь не пошкодила ніжні рослини.
  • Цибульні пір’я потрібно зволожувати, щоб зелень ставала більш соковита і м’ясиста, а смак – більш ніжним.
  • Воду використовуємо відстояну. Добре використовувати дощову.

Розпушування і прополка

  • Грядки обов’язково разрихляемо на наступний день після поливу, щоб забезпечити доступ повітря і припинити утворення бур’янів.
  • Бур’янисту траву і іншого сміття з грядок необхідно прибирати, щоб не спровокувати зростання захворювань.

Розпушування лука.

Підживлення

  • Для додаткового харчування вносимо як мінеральні, так і органічні добрива.
  • Підживлення проводимо кожні 2-3 тижні.

Підв’язка

  • За рахунок многоярусности цибулю потребує обов’язкової підв’язці, щоб ніжні стебла не були марні під тягарем нових цибулин.
  • Для підв’язки забиває кілочки і натягуємо мотузку, яким кріпимо цибульні стрілки.

Багатоярусна цибуля смачний і поживний. Його можна вживати у свіжому, тушкованому і маринованому вигляді. Він прекрасно консервується і дуже смачний в якості приправи до м’ясних страв.