Багатоярусна цибуля —особливості вирощування та догляду
Сьогодні хочу поговорити про багатоярусному луці, його особливості і способи вирощування.
Про культуру
- Багатоярусний живородний цибуля має масу додаткових назв: канадський, єгипетський, багатоярусний, рогатий.
- Родом ця культура з Китаю, але дуже швидко прижилася в європейських країнах.
- На початковому етапі він має мало відмінностей від звичайного зеленого лука: випускає порожнисті, м’ясисті стрілки зеленого кольору, з сизуватим нальотом.
- Однак, на відміну від звичайного лука, стрілки на кінцях утворюються бульбочки, які, виростаючи, випускають нові стрілки з бульбочками на кінцях.
- У нижньому ярусі цибулини більш великі, ніж у верхніх ярусах.
- Смак цибулі приємний з остринкой. Стрілки в нижньому ярусі мають більш гострий смак, ніж у верхніх.
Плюси і мінуси
Переваги виду
- Раннє дозрівання.
- Висока врожайність (до 4-5 кг за 1 кв. м).
- Добре переносить морози до -40°.
- Мало схильний до захворювань.
- Чудово росте на одному місці багато років.
Недоліки
- Не переносить посуху. Потрібен додатковий полив.
- Бур’яни різко знижують врожайність.
- Не утворює великих головок на відміну від цибулі.
Вирощування
Багатоярусна цибуля росте практично у всіх районах: з південних широт до Крайньої півночі.
При вирощуванні слід враховувати декілька особливостей:
Посадка багатоярусного лука.
Час посадки
Висаджують цибулю тричі за сезон:
- В кінці літа висаджують у грунт зібрані чи придбані насіння.
- Озима цибуля висаджують в жовтні – листопаді в залежності від регіону.
- Навесні, на початку березня або в квітні (за регіонами).
Вибір місця
- Ділянка повинна добре освітлюватися сонцем.
- Не мати низинних застійних вод.
- Прикритим від наскрізних вітрів.
Грунт
- Грунт повинен бути м’яким і дихаючим, тому в глинозем додаємо пісок або перепріла тирсу.
- У збіднені грунту вносимо компост, перегній і органічні добрива.
- Ґрунти не повинні бути кислими. У закисленние грунту додаємо доломітове борошно або деревну золу.
- Ділянка перекопуємо заздалегідь і вносимо в нього все необхідне для живлення і росту.
Підготовка грунту до посадки цибулі
Посадковий матеріал
- Великі цибулини висаджуємо окремо, дрібні частини не поділяємо і висаджуємо цілком.
- Перед посадкою кілька хвилин обробляє слабким розчином марганцівки.
- Висаджуємо на глибину 15 см з відстанню не менше 10 см між посадками.
- Хороші результати дає посадка цибулі в шаховому порядку.
Догляд
Полив
- Необхідний додатковий полив. Грунт повинен бути завжди зволожена, але не сира.
- Поливають з лійки з розпилювачем, щоб тугий струмінь не пошкодила ніжні рослини.
- Цибульні пір’я потрібно зволожувати, щоб зелень ставала більш соковита і м’ясиста, а смак – більш ніжним.
- Воду використовуємо відстояну. Добре використовувати дощову.
Розпушування і прополка
- Грядки обов’язково разрихляемо на наступний день після поливу, щоб забезпечити доступ повітря і припинити утворення бур’янів.
- Бур’янисту траву і іншого сміття з грядок необхідно прибирати, щоб не спровокувати зростання захворювань.
Розпушування лука.
Підживлення
- Для додаткового харчування вносимо як мінеральні, так і органічні добрива.
- Підживлення проводимо кожні 2-3 тижні.
Підв’язка
- За рахунок многоярусности цибулю потребує обов’язкової підв’язці, щоб ніжні стебла не були марні під тягарем нових цибулин.
- Для підв’язки забиває кілочки і натягуємо мотузку, яким кріпимо цибульні стрілки.
Багатоярусна цибуля смачний і поживний. Його можна вживати у свіжому, тушкованому і маринованому вигляді. Він прекрасно консервується і дуже смачний в якості приправи до м’ясних страв.